Τι πρέπει να γνωρίζω για την ενοικίαση του αυτοκινήτου μου..!

23/01/2024

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για την ενοικίαση αυτοκινήτου
Η ελευθερία και οι δυνατότητες που μας προσφέρει το ταξίδι με το αυτοκίνητο δύσκολα μπορούν να συγκριθούν με άλλο μέσο.
Πολλές φορές, όμως, θέλουμε να επισκεφθούμε μέρη τα οποία δύσκολα μπορούμε να προσεγγίσουμε με το αυτοκίνητό μας η, η μεταφορά του σε αυτά προϋποθέτει υψηλό κόστος.
Σε αυτές τις περιπτώσεις, η ενοικίαση αυτοκινήτου είναι η καλύτερη επιλογή αν θέλουμε να απολαύσουμε την ελευθερία μετακινήσεων που μας προσφέρουν οι τέσσερις τροχοί με μικρότερο κόστος.
Τόσο στη χώρα μας όσο και στο εξωτερικό, δραστηριοποιούνται πάρα πολλές εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων -οι οποίες στην πλειονότητά τους παρέχουν και τη δυνατότητα online κράτησης- που προσφέρουν πληθώρα επιλογών όσον αφορά τον τύπο των αυτοκινήτων και φυσικά την τιμή τους.
Όπως σε κάθε αγορά, καλό θα είναι να κάνουμε μια καλή έρευνα πριν καταλήξουμε στην επιλογή εταιρείας και κατ’ επέκταση αυτοκινήτου, και φυσικά να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στα «ψιλά γράμματα» για να μην βρεθούμε αντιμέτωποι με κρυφές χρεώσεις. Ας δούμε λοιπόν πώς θα επιλέξουμε το κατάλληλο αυτοκίνητο για εμάς και πώς θα αποφύγουμε τις «παγίδες» των εταιρειών.

 

✔️Πρώτα απ’ όλα θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι όταν νοικιάζουμε αυτοκίνητο δεν επιλέγουμε συγκεκριμένο μοντέλο, αλλά κατηγορία. Γι’ αυτό το λόγο άλλωστε, δίπλα από κάθε αυτοκίνητο οι εταιρείες χρησιμοποιούν τους όρους «για παράδειγμα» ή «παρόμοιο».
Οι περισσότερες εταιρείες κατατάσσουν διεθνώς τα αυτοκίνητά τους ως City Car, Εconomy, Compact, Station Wagon, Executive, SUV, Cabrio, Minivan, κ.τ.λ. Στη συνέχεια, τα χωρίζουν σε διάφορες υποκατηγορίες ανάλογα με τον αν έχουν π.χ. χειροκίνητο ή αυτόματο κιβώτιο ή τον τύπο καυσίμου που χρησιμοποιούν.
Οπότε, σε πρώτο πλάνο θα πρέπει να βάλουμε όχι το μοντέλο του αυτοκινήτου, αλλά πώς θα εξυπηρετήσουμε τις χωροταξικές και λοιπές ανάγκες μας. Δηλαδή πόσοι επιβάτες θα είμαστε, αν το πορτμπαγκάζ μπορεί να φιλοξενήσει τις αποσκευές μας, αν σκοπεύουμε να κάνουμε πολλά χιλιόμετρα ή ακόμα και αν θέλουμε να παραδώσουμε το αυτοκίνητο σε διαφορετική τοποθεσία από την παραλαβή.

✔️Κάνουμε κράτηση πριν από το ταξίδι

Προγραμματίζοντας την ενοικίαση του αυτοκινήτου πριν φθάσουμε στον προορισμό μας, όχι μόνο δεν θα χάσουμε χρόνο αναζητώντας αυτοκίνητο, αλλά θα μπορέσουμε να επιτύχουμε καλύτερη προσφορά στο αυτοκίνητο που θα καλύπτει τις ανάγκες μας, συγκρίνοντας τις τιμές σε περισσότερες εταιρείες, αλλά και να μελετήσουμε καλύτερα τους όρους.
Σε αυτή την περίπτωση, μπορούμε να εξετάσουμε με την ησυχία μας τι ακριβώς περιλαμβάνεται και τι όχι στις ασφαλιστικές καλύψεις, αν υπάρχουν χιλιομετρικοί περιορισμοί κ.ά. Στους όρους, οι εταιρείες ενοικίασης είναι υποχρεωμένες να αναγράφουν οτιδήποτε μπορεί να επιφέρει επιπλέον χρέωση, καθώς και τους όποιους περιορισμούς.
Οι νεαρότεροι σε ηλικία οδηγοί θα πρέπει να γνωρίζουν ότι πολλές εταιρείες επιβάλλουν πρόσθετη χρέωση σε οδηγούς με ηλικία μικρότερη των 25 ετών, ενώ γενικά στην Ελλάδα για να νοικιάσει κάποιος αυτοκίνητο θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 21 ετών και να έχει στην κατοχή του δίπλωμα οδήγησης για τουλάχιστον ένα έτος.
Για να παραλάβουμε το αυτοκίνητο θα πρέπει να έχουμε μαζί μας όλα τα απαραίτητα έγγραφα, όπως ταυτότητα ή διαβατήριο, το δίπλωμα οδήγησης και φυσικά το voucher της κράτησης. Θα χρειαστούμε επίσης πιστωτική κάρτα (ορισμένες εταιρείες δέχονται και χρεωστική) με διαθέσιμο όριο που θα καλύπτει το ποσό που θα δεσμευθεί για την ασφάλεια κατά τη διάρκεια της μίσθωσης.

✔️Ελέγχουμε το αυτοκίνητο

Κατά την παραλαβή του αυτοκινήτου θα χρειαστεί να ελέγξουμε πολύ σχολαστικά για τυχόν χτυπήματα, γρατζουνιές και λοιπές φθορές. Και σε περίπτωση που υπάρχουν, να ζητήσουμε από τον υπάλληλο να καταγραφούν αναλυτικά –η ακόμα και να τις φωτογραφήσουμε για να μην θεωρηθεί μετέπειτα ότι προκλήθηκαν από εμάς και κληθούμε να τις πληρώσουμε.
Επίσης, θα χρειαστεί να ελέγξουμε και το δείκτη της βενζίνης, καθώς, κατά την πάγια τακτική των εταιρειών, το αυτοκίνητο θα πρέπει να επιστραφεί με την ίδια ποσότητα καυσίμου στο ρεζερβουάρ. Κανονικά, παραλαμβάνουμε το αυτοκίνητο γεμάτο και σε περίπτωση που δεν το επιστρέψουμε, επίσης, γεμάτο, η τιμή που θα μας χρεώσει η εταιρεία για τα καύσιμα θα είναι πολύ υψηλότερη από του πρατηρίου.
Καλό θα ήταν να φροντίζουμε να έχουμε μαζί μας καθ’ όλη τη διάρκεια της ενοικίασης τα τηλέφωνα της εταιρείας, έτσι ώστε σε περίπτωση ανάγκης να μπορούμε να επικοινωνήσουμε άμεσα. Σε περίπτωση ατυχήματος, θα πρέπει να καλέσουμε την αστυνομία και αφού ακολουθήσουμε την προβλεπόμενη διαδικασία, σύμφωνα και με τους όρους του συμβολαίου και να μην ξεχάσουμε να ζητήσουμε ένα αντίγραφο της αναφοράς.

✔️Επιστρέφουμε το αυτοκίνητο τηρώντας τις διαδικασίες

Όταν έρθει η ώρα της παράδοσης, θα πρέπει να φροντίσουμε να τηρήσουμε το χρονοδιάγραμμα επιστροφής για να αποφύγουμε πρόσθετες κυρώσεις. Ελέγχουμε προσεκτικά το όχημα μαζί με τον υπάλληλο για τυχόν ζημιές και αν υπάρχουν, θα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι καλύπτονται από την ασφάλεια. Εάν το αυτοκίνητο δε φέρει ζημιές από εμάς, καλό θα ήταν να ενημερωθούμε για το πότε θα αποδεσμευτεί το ποσό της εγγύησης από την κάρτα μας και να ζητήσουμε να μας αποσταλεί το σχετικό αποδεικτικό έγγραφο.
Οι επιλογές για την ενοικίαση αυτοκινήτου είναι πολλές. Ανάλογα με τις προτιμήσεις και τις ανάγκες μας, μπορούμε να βρούμε το κατάλληλο για εμάς για να ταξιδέψουμε με άνεση και να απολαύσουμε όμορφες στιγμές.

 

Πάντα δίπλα σου!👉🏼

📩 [email protected] 

📞 (+30) 210 6100934

🌐 www.autoclubrental.com

 

Επικοινωνήστε μαζί μας άμεσα συμπληρώνοντας την παρακάτω φόρμα!

Μοιραστείτε το